Vägen till ett lyckat havsöringfiske

T.F.T

Öringfiske på Västkusten kan man korta ner till tre enkla ord.

Tålamod, förflyttning och tempo.

Detta är det som oftast är avgörande i öringjakten på västkusten.

Här kommer jag dela med mig av några av mina erfarenheter som kanske kan komma till nytta i din jakt.


* * *

Genom åren har mitt havsöringsfiske mestadels riktats på Onsalahalvön, platser så som Draget, Råö, Kyrkans ängar, Röda holme och Skalla hamn. Områdena runt om Marstrand, Stenungsund, Torslanda och Hisingen, är platser jag de senare åren fiskat av mycket flitigt. Det finns så så många bra vatten runt Göteborg. Det viktigaste är att lära känna just dina vatten är en stor del av din väg till framgång.

Sen får vi inte glömma områdena kring Götaälvs mynning där fisket är tillåtet fram till 14 oktober. Där var fisket sista dagarna i år rikigt hett. Sista öringpasset i år (söndag 14/10) gav inte mindre än 4st godkända och 3 på över 40cm. Så där kommer jag lägga mer tid.

***

En bra dag kan ibland innebära två siffriga fångster. Tyvärr är måttet på fisken här på västkusten inte alltid på vår sida så räkna med mycket smått på din resa. Jag har utan överdrift returnerat 50 meter småöring i år om jag adderar dem.

Tips finns på någraplatser finner ni på kartorna i menyn.

TÅLAMOD
Flugval är oftast inte det primära utan nöt på, kasta av och förflytta dig är mitt råd. Ibland behövs det fiskas av stora områden innan det ger utdelning. Välj plats och flugor för dagen, efter väder, vattenförhållande och vind.

Tips på flugor som funkar under hela säsongen finner ni i länk nedan.

Fiska alltid med upphängare. Det kan vara lite trassligt för den oerfarne men brukar lösa sig efter några turer. Kom ihåg att ta med tafsmaterial och byt om du får för mycket "knutar" i början. Det kan vara läge att gå upp lite i linstyrka i början för att föhindra linbrott vid napp.

Men det är värt denna lilla inkörningsperiod.

FÖRFLYTTNING
När jag väljer fiskeplats blir det oftast en sträcka med för dagen bra vind. Jag föredrar mycket vind, medel till hård och detyder oftast fin fisk för mig.

Sällan lägger jag mer än 20 kast i ett område innan jag går vidare. Börja med korta kast från land innan du vadar ut och sen fiskar du av ytan i en båge. Om du redan vadar ska du komma ihåg att fiska av vattnet mellan dig och land regelbundet.

Visst kan det vara skönt att stå fast och nöta på samma plats men då kan det ibland bli väldigt väldigt långt mellan huggen. Om du stöter på en spinnfiskare under ditt pass så kan du dra nytta av det. Då kan hen locka med sig fisk in från vatten som du inte annars når.

TEMPO
Ibland har jag funderat på om flugan kan tas hem för fort, men jag har fått flertalet fiskar då jag valt att gå vidare och vevat in linan i superhögt tempo efter kast. Numera har jag alltid spöt i armhålan och tar hem med båda händerna. Supersnabbt hemtag oavsett årstid. Men kom i håg stoppen.

Tips som att låta flugan sjunka lite innan hemtag etc beror på djup och förutsättningar på din fiskeplats.

Läs in dig före ditt fiskepass.

Kartorna på eniro sjökort är ett hett tips.

Länk finns nedan

VÅRDA FÖLJARNA

Jag skulle våga säga att följare är något jag oftast fångar. Med enkla knep så får du nästan alltid fisken att nappa. Oftast ser du fisken före den ser dig eller dina ben och är förhoppningsvis mer intresserad av flugan än av dig. När du ser följare, sluta då hemtaget tvärt och låt flugan sjunka så fisken lägger all fokus på flugorna och inte blir skrämd. Följ fisken med blicken och lägg nya kast i det området fisken rört sig i. Det brukar inte hjälpa med flugbyte utan snarare att ha tålamod och nöta på så kommer hugget. Även att fiska med spötoppen mot ytan som vanligt. Men att höja spöt under hemtag med ett stopp kan vara det som utlöser hugget.

Passa på att "öva" på varje följare tills du hittat just din teknik.

SPÖVAL OCH LINA

Intermediate lina och spö mellan #7 & #8 funkar alltid. Det kan vara skönt med ett rejält spö då det oftast blåser en hel del.

Personligen föredrar jag att lägga på sjunktafs på IM linan om jag vill komma ner lite snabbare då jag anser att en SL inte fyller någon funktion då jag alltid fiskar hem flugan med högt tempo.

Skitfiske på er